Как безформените парчета месо рисуват действителността, в която живеем?

Явор Боянов и криптидите

Б.В.: В новата ви изложба „Плътта или абсурдното съществуване на неосъзнатите парчета месо“ виждаме ключов елемент – образ, който според мен прилича на риба или просто е парче месо с очи и уста. Срещали сме го и в предишната ви изложба Cut-ups. Какво изразява той?

Я.Б.: Нарисувах този персонаж за първи път през 2019 г., докато работех по изложбата Cut-ups. В началото беше просто автоматична рисунка, която набързо нахвърлих в скицника си. Хареса ми и реших, че ще присъства в някоя от картините за Cut-ups, но беше нужно да формирам и текст от изрязани думи, който да съчетая с този образ. Известно време не се получаваше нищо подходящо, докато един ден нарязаните листчета с думи не изписаха изречението „плътта ще постигне 33 изпарения“. Вече знаех, че създанието ще се нарича Плътта. Малко по-късно през същата година написах кратък абсурдистки разказ за Плътта, базиран на cut-up текста от картината и именно тогава започна да се заражда идеята ми за изложба, в която главен герой ще бъде този отрязък месо. Нямах представа за какво ще става дума, но интуицията ми шепнеше, че трябва да се насоча към боди хоръра и абсурдизма (като художествено течение, а не като направление във философията). Едва когато уговорих изложбата и започнах да работя по произведенията, всичко започна да изкристализира. Осъзнах, че персонажът Плътта е метафора на съвременния човек, който се е отдалечил от духовната си същност и е заживял в илюзията на материалната си значимост.
Впоследствие създадох и други герои с характеристики, близки до тези на първообраза – безформени парчета месо, някои апатични, а други агресивни. Всички те са Плътта. Лутат се в един абсурден телесен кошмар, изграден от самите тях, и дори не си дават сметка за това.

Цялото интервю на Бистра Величкова с мен можете да прочетете тук: https://kultura.bg/web/явор-боянов-и-криптидите/

Явор Боянов в „Сториборд“ с Благой Иванов по Радио „Фокус“

В предаването „Сториборд“ по радио „Фокус“ водещият Благой Иванов и аз разговаряме за кино, музика и изложбата ми „Плътта, или абсурдното съществуване на неосъзнатите парчета месо“.

The Flesh; or, the Absurd Existence of the Unconscious Pieces of Meat

Изложбата ми „Плътта, или абсурдното съществуване на неосъзнатите парчета месо“ е един колкото шокиращ толкова и закачлив поглед към човешката свръхфиксация върху материалното и ефимерното.

Комбинирайки абсурдистки хумор с естетика вдъхновена от боди хоръра, създавам серия от произведения в различни техники, в които главен персонаж е Плътта – безформени парчета месо, метафора на съвременния автоматизиран човек, който все повече се отдалечава от духовната си същност и заживява в илюзията на своята материална значимост.

Неосъзнати, опиянени от егото си и загърбили всякакви ценности, пренаситени с мимолетни удоволствия или робуващи на войнствени идеологии, тези чудати антигерои, са превърнали съществуването си в перманентен телесен кошмар лишен от смисъл. Те са просто органични обвивки без съдържание, безполезни останки от някогашни човешки същества.

С помощта на сатира и гротеска, в творбите си представям своята гледна точка за настоящото състояние на обществото и предизвиквам зрителя да преосмисли ролята си в заобикалящия го свят, да се пробуди за истинския си Аз.

Явор Боянов

Откриване: 16-ти февруари (петък), 2024 г., 18:00-20:00 ч. 

Галерия Depoo (гр. София, ул. „Врабча“ 12)

Collector’s Cabinet

„Шкафът на колекционера” е кураторски проект на скулптора Николай Маринов, обединяващ 105 визуални артисти около идеята да преобразят шкаф с размери 135 х 197 х 40 см.
Всеки участник в проекта „оставя отпечатък“ в своя уникален стил върху едно от 105-те чекмеджета на шкафа.
От 8 до 15 април в Cryptid Art Space ще можете да видите на живо чекмеджетата на трима автори: Веселин Дамянов – Вес, Траяна Панайотова и Явор Боянов.

LIMITED PRINTS ONLY #2

Галерия Depoo представя

LIMITED PRINTS ONLY #2

15 – 30 декември 2022 г.

Изложбата Limited Prints Only представя селекция от лимитирани серии на графични отпечатъци, фотографски и дигитални принтове.

Тези произведения са финансово достъпни и са един чудесен начин за притежание на произведение на съвременното изкуство от утвърдени или от обещаващи млади художници. Както и възможност за създаване на нова колекция от произведения на изкуството, добавяне на разнообразие към вече съществуваща или допълване на колекция която обхваща цялостното творчество на определен художник.

Участващи автори:
Асен Янев, Алекси Иванов, Алина Папзова, Александър Лазарков, Александър Вълчев, Антон Терзиев, Анна Бачева, Бранко Николов, BILOS, Виолета Велизарова, Васко Славков, Десислава Христова, Добромир Иван, J.PANK, Живко Мутавчиев, Иван Нинов, Ивайло Стоянов, Кристина Славкова, Мия Момчилова, Николай Лазаров, Николай Петров GLOW, Петър Чиновски, Росен Тошев, Сашо Виолетов, Сашо Стоицов, Светлана Мирчева, Теди Лихо, Теодор Генов, Хейс Ванхее, Филип Попов, Явор Боянов, Ясена Попова, Яник Мартин.

Всички творби са подписани, номерирани и сертифицирани за автентичност.

Откриване: 15 декември, 18:00 – 20:00 ч.

Галерия Depoo (гр. София, ул. Врабча, 12б)

Улица Нов Живот: XXX години след Воев

Третото събитие от фестивала „Улица Нов Живот, Вход ХХХ – 30 години след Воев“ отново акцентира върху визуалните изкуства.

Изложбата, която ще бъде открита на 5 ноември от 17:00 ч. в Cryptid Art Space, включва творби на Вероника Петрова – Ронко, Явор Боянов, Маргарита Омар, Павлета Димитрова, Йон Марс, Hex Pixie, Fashiongore и Дими Дедиков.

Експозицията ще може да бъде видяна до 11 ноември всеки делничен ден между 15:00 и 19:00 ч.

Cryptid  (ул. Димитър Трайкович1) е арт пространство, съсредоточено върху представянето на алтернативни и експериментални творци. 

Walk: Exhibition in Three Acts

Това лято в Cryptid Art Space ще можете да видите избрани мои творби, събрани в една изложба в три действия. Идеална възможност за тези, които все още не познават изкуството ми, да се докоснат отблизо до него.

Първо действие: Кондензирана хаос супа (1-ви август – 12-ти август, 2022)

Второ действие: Орденът на Черната Сълза (15-ти август – 26-ти август, 2022)

Трето действие: Наслади се на объркването (29-ти август – 13-ти септември, 2022)

Работното време на Cryptid Art Space (София, ул. „Димитър Трайкович“ 1) е всеки делничен ден от 15:00 до 19:00 ч.

Yavor Boyanov: A Few New Works

Откриване: 1-ви юли (петък), 17:30 ч., Галерия „Еме“ (гр. Благоевград, ул. „Райко Даскалов“ 6)

Cryptid Art Space

В понеделник, 16-ти май, откривам Cryptid – мое малко арт пространство, в което ще представям алтернативни и експериментални творци непознати за широката публика.

Явор Боянов

https://www.facebook.com/CryptidArtSpace

https://www.instagram.com/cryptid.art.space