Начало

  • Мартина Апостолова пристига на КиноСпирка

    С Мартина Апостолова се гмуркаме в темата за европейското кино срещу Холивуд. Разговаряме за движещата сила на актьора, за миналото на киното в Европа и България и какво е настоящето ни, за фестивалите, психологията на зрителите и още много интересни неща!

    Задължително е да останете до края на видеото и да видите как Мартина си представя бъдещето на киното! 🎬

    Специални благодарности и на TDB Play, които визуализират всяка една моя идея!

    Водещ: Мария Вълдобрева

    Гост: Мартина Апостолова

    Глас: Силвия Лулчева

    Видео и звук: Георги Батилов

    Анимация: Клементина Разбойникова

    Дизайн: Кристиан Левчев

  • Георги Тошев пристига на КиноСпирка

    С Георги Тошев проведохме един изключително интересен разговор за всичко от света на киното между Холивуд и Европа – от Кустурица и “Аризонска мечта”, през Джони Деп, Мишел Пфайфър, изискванията в американската индустрия и уюта на европейското кино. За мен беше удоволствие и Жоро да сподели повече за любимия си Бергман, за опита и възгледите си върху зависимите една от друга индустрии на Америка и Европа. Гледайте до края, за да видите как той си представя киното на бъдещето! Специални благодарности на @tdbplay7424 , които визуализират всяка една моя идея!

    Водещ: Мария Вълдобрева

    Гост: Георги Тошев

    Глас: Силвия Лулчева

    Видео и звук: Георги Батилов

    Анимация: Клементина Разбойникова

    Дизайн: Кристиан Левчев

  • Елена Замяркова пристига на КиноСпирка

    С актрисата Елена Замяркова, любима на зрителите от хитовия сериал “Мен не ме мислете” и пълнометражния дебют на Орлин Милчев “Изкуството да падаш”, си разговаряме за филми, сериали, за актьорския живот и се учим да усвояваме изкуството да падаш… И, разбира се, останете до края, за да видите защо според Елена “Никой не знае какво ще е бъдещето на киното, но ще е много хубаво!”

    🎬 Специални благодарности на TDB Play @tdbplay7424 , които визуализират всяка моя идея!

    Водещ: Мария Вълдобрева

    Гост: Елена Замяркова

    Глас: Силвия Лулчева

    Видео и звук: Георги Батилов

    Анимация: Клементина Разбойникова

    Дизайн: Кристиан Левчев

  • “Ви” на режисьора Деян Цвятков и ретро футуризма

    Официален плакат на “Ви”

    Още докато учех кино в Лондон, имах желанието да прекарвам летата си на снимачната площадка в България. Тогава първият филм, в който имах възможността да помагам и асистирам на терен, беше на режисьора Деян Цвятков в “Далеч от времето”. Всъщност не знам до каква степен съм била от реална помощ, защото през по-голямата част от времето стоях захласната от магията на киното, която се случваше пред мен и попивах всяка секунда – от заразното вдъхновение, с което Деян работеше, до вниманието към всеки детайл, с което се отнасяха всички от екипа. И още тогава той загатна интереса си към фантастичното, защото във филма изобрази как с любовта си двама човека спират времето на цялата планета.

    (more…)
  • Поли Недкова пристига на КиноСпирка

    Днес в КиноСпирка видео подкаст с чаровната актриса и ководеща в “Преди обед” и “Като на кино” – Поли Недкова  разискваме темите от света на киното. Започнахме от Хари Потър, минахме през съревнованието между ТВ сериалите и филмите, платформите и изкуствения интелект и стигнахме до важни изводи за бъдещето на индустрията. Гледайте разговора ни до края, за да видите и една малка изненада – как Поли си представя бъдещето на киното? Специални благодарности на TDBPlay, които визуализират всяка една моя идея!

    Водещ: Мария Вълдобрева

    Гост: Полина Недкова

    Глас: Силвия Лулчева

    Видео и звук: Георги Батилов

    Анимация: Клементина Разбойникова

    Дизайн: Кристиан Левчев

  • Яна Титова пристига на КиноСпирка

    Днес в КиноСпирка видео подкаст е един мой много любим човек – актрисата и режисьор Яна Титова. С нея задълбочаваме в темата на месеца за съревнованието между телевизионните сериали и филмите, говорим си и за последния ѝ филм “Диада”, който предстои да излезе на екран, както и за вдъхновението и нейната лична движеща сила. Специални благодарности на TDBPlay, които визуализират всяка една моя идея!

    Водещ: Мария Вълдобрева

    Гост: Яна Титова

    Глас: Силвия Лулчева

    Видео и звук: Георги Батилов

    Анимация: Клементина Разбойникова

    Дизайн: Кристиан Левчев

  • “Изкуството да падаш” – едно емоционално приключение

    Официален плакат на “Изкуството да падаш”

    “Изкуството да падаш” на режисьора Орлин Милчев е едно емоционално приключение за бягството от реалността или как тя се приема и променя. Филмът е дебют за режисьора, но това, че е първият му пълнометражен филм сякаш не се усеща, защото няма никакво съмнение или лутане в историята, която иска да разкаже, както и в нейната сила и въздействие. Лентата е въздействаща за зрителя и благодарение на брилянтната операторска работа на Емил Христов, безспорно добрата актьорска игра, добрият сценарии и монтаж. Не е случаен и фактът, че филмът има 8 номинации от Съюза на Българските Филмови Дейци за наградите “Васил Гендов”, сред които за най-добра женска главна (Елена Замяркова) и поддържаща роля (Александра Сърчаджиева), за най-добра поддържаща мъжка роля (Валери Йорданов), за най-добър пълнометражен игрален филм, пълнометражен дебют и монтаж (Димитър Андреев – Лалри). Също така, “Изкуството да падаш” вече взе и “Златна роза” за дебют на Орлин Милчев, както и наградата на публиката на София Филм Фест.

    (more…)
  • КиноСпирка видео подкаст “Време за Оскар”

    Първият КиноСпирка видео подкаст “Време за Оскар” е тук! Вдъхновен от наградите Оскар, от номинираните филми, както и от въпроса “Завръща ли се вечното кино?” С гостите ми: Алек Алексиев, Деян Статулов и Стефан Вълдобрев коментираме темите, които обединяват тазгодишните ленти, влиянието на киното и какво ще е то след 20 години. Този проект се изпълни с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

    Водещ: Мария Вълдобрева

    Гости: Алек Алексиев, Деян Статулов, Стефан Вълдобрев

    Глас: Силвия Лулчева

    Камера: Боряна Симеонова, Галя Тодорова

    Видео и звук: Георги Батилов

    Анимация: Клементина Разбойникова

    Дизайн: Кристиан Левчев

    Специални благодарности на нашите домакини от TDB Play!

  • Шекспир като улично куче

    Източник: Chouchkov Brothers; Impressio

    “Шекспир като улично куче” е най-новият филм на Валери Йорданов, като той е и режисьор, и сценарист на лентата. Историята в този филм приковава вниманието на зрителя още в самото начало. Раказва се за живота на едно 17-годишно момче, което има два таланта – театър и бокс. Но израства в среда, в която уличният бой му е по-често необходим отколкото актьорското майсторство. Данко (Шеки; от Шекспир) е цар на улицата, на която живее, бие се, заплашва, но има отличен успех по литература. Може да запамети всеки текст мигновено от един прочит. Грижи се за болната си баба, докато ѝ рецитира Шекспир, защото само така я примамва да яде. Всъщност изглежда така сякаш съчетава умело тези два различни свята, докато не му се налага да направи избор, за да спаси най-близкия си човек.

    Владислав Стоименов в “Шекспир като улично куче” (Източник: Chouchkov Brothers)
    (more…)
  • Номинираните филми за Оскар 2023

    Вълнуващият момент, който чакахме, настъпи! И номинираните филми са вече тук!

    (more…)

КиноСпирка е мястото, където се спирате за рецензии и анализи на любими и нови филми. Аз съм Мария Вълдобрева и създадох този блог, за да споделя с вас, читателите – киномани, любовта си към киното.